MALKARA

a) Tarhana Çorbası : Yazdan hazırlanan bir tür yiyecektir, iki çeşidi vardır. Tatlı tarhana ve tuzlu tarhana.
1.Tatlı Tarhana: Unla süt karıştırılarak yoğrulur. Yoğrulan bu hamur bekletilmeden güneş alan bir yere serilir. Kuruması beklenir. Kuruduktansonrael arasında ovalanıp ufalanır ve elekten geçirilip tekrar kuruduktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Kumaş torbaların içinde saklanır.

2. Ekşi Tarhana: Un, yoğurt, kırmızı çiğ biber, soğan, domates, tuz mayada eklenerek yoğrulur. Yoğrulan bu mayalı hamur 3 veya 4 gün mayalanması ve ekşimesi için bir kenarda üstü örtülü olarak bekletilir. Bu arada da her gün sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde birkaç kez yoğrulur. Ekşidikten sonra güneşe yayılarak kurutulur. Kuruduktan sonra ilk önce elden ovalanarak ufalanır. Daha sonra tatlı tarhanada olduğu gibi elekten geçirilerek kurutulur ve kışın kullanmak üzere kaldırılır.

b) Orakçı Çorbası : Yeşil biter küçük küçük doğranır. Yağda hafitçe kızartılır. Su ilave edilir. Bir taraftan ela hamur yoğrulur, küçük küçük kesilir, bu kaynayınca hamurlar içine atılır. Hamurlar un kokusu gidene kadar pişirilir. Bu arada diğer tarafta sarımsak ayıklanıp, dövülür ve yoğurda karıştırılır.
Çorba hafif dik olunca içme karıştırılarak, azar azar ilave edilir. Daha sonra bir taşım kaynatılır ve üzerine kırmızı biberli yağ yapıp dökülür.

c) Umaç Çorbası: Hamur yoğrulur, küçük küçük kesilir ve bir bardak suda biraz pişirilir. Süt ilave edilir. Çorba kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kırmızı biberi yağ yapıp üzerine dökülür.

d) Pirinçli Kuzu Kavurma: Parça kuzu eti kızdırılan yağın içine atılır ve kızartılır. Etler kızarınca, soğanı ilave edilip, 4-5 bardak sıcak su ilave edilir. Etler pişmeye başlayınca pirinç ilave edilir. Biraz kaynayınca tepsiye dökülüp, üzeri domates ve yeşil biter ile süslenip, orta ateşli fırında pirinçleri pişene kadar tutulur.

e) Kabak Böreği: Kabaklar soyularak rendelenir. İçine yumurta, karabiber, un, nane, şeker ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Kabaklar sıkılarak kenara ayrılır. İç malzemesi üçe ayrılır. Elde açma yufkalar üçer üçer yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Uç yufkada bir iç malzeme konulup, yufkaların üstüne yayılır. Üst yufka serilir. Önce kare olarak, daha soma da kareyi muska olarak kesilir. Yağı serpilir. Ayrılan kabak suyundan bir miktar alınarak yumurta ile karıştırılarak, yufkanın üzerine sürülür. Orta hararetli fırında alt ve üst kızartılır.

f) Soğan Böreği: Un, tuz ve su ile hamur tutulur. Soğanlar küçük küçük doğranıp tuz ile ezilir. 8 adet yufka oklava ile açılır. Yufkaların aralarına soğanlar serpilerek tepsiye döşenir. Üzerine yoğurt, yağ ve yumurta sürülür, fırına verilir.

g) Çizleme: Un, tuz, maya ve su Kirlikte karıştırılıp, koza kıvamına getirilip, mayalanmaya bırakılır. Kabardıktan sonra toprak saç (yağsız tava) üzerine birer kepçe dökülerek pişirilir. Ateşten alındığı gibi tereyağı sürülüp, sıcak sıcak servis yapılır. Arzuya göre istenirse serviste içine şeker, kırmızı pul biberi vb. malzeme konabilir.

h) İnce Akıtma: 2 kilo ılık suya un katılarak boza kıvamına getirilir ve tuz atılır. Demir saç üzerine ince olarak dökülür ve bu işleme boza kıvamındaki malzeme bitene kadar devam edilir. Soğumuş yufka şeklindeki akıtmalar kibrit kutusu şeklinde kesilerek tepsiye dik olarak dizilir. Diğer tarafta tavuk parçalara ayrılarak bir tencerede haşlanır. Haşlanan tavuğun önce yağı alınıp dizilen akıtmaların üzerine serpilir. Haşlanmış tavuk eti ve su sıcak olarak tepsiye dökülür ve servis yapılır.

i) Tavuklu Mantı: Soğanlar küçük doğranıp, pembeleşinceye kadar kavrulur, bulgur içine atılıp bir iki defa karıştırılır et suyu ilave edilir. Tavuk eti ufak ufak parçalanıp içine atılır. Tuz, karabiber, nane, kırmızı biber ilave edilip kabarmaya bırakılır. Daha önce yoğrulmuş hamur oklava ile börek yufkasından biraz kalınca açılır ve karelere bölünür. Karelerin içine birer kaşık iç konup bohça gibi katlanarak tepsiye dizilir. Orta hararetli fırına atılır. Pembeleşince üzerine et suyu dökülüp, tekrar 10 dakika fırında bekletilir. Fırından çıkarıldıktan sonra arzuya göre sade yada isteğe göre sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.

j) Süt Böreği: Un, yumurta, tuz ve su ile normal yumuşaklıkta hamur yoğrulur. 15 - 20 dakika bekletilir, sonra 12 bezeye ayrılıp nice yufkalar açılır. 6 yufka, araları yağlanarak tepsiye döşenir. Bunun üstüne bir tahta kaşığın sap kısmı tepsinin kenarına gelecek şekilde konulur. Tekrar aralan yağlanarak 6 yufka konur. Önceden hazırlanan 1,5 litre sütün içine çırpılmış dört yumurta ve bir çay bardağı yağ, bir çay kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı kuru nane ve tuz karışımının yarısı; kaşığın bulunduğu yerden ara sıra dökülür, kaşık çıkarılır. Karışımın diğer yansı da üzerine dökülür, orta sıcaklıktaki fırında pişirilir.

k) Ispanaklı Yanıç: Hamur mayalanıp yumu¬şak hale getirilir. Kabarıncaya kadar bekletilir. Ispanaklar yıkanıp suyu sıkılır, içine bir yumurta, peynir, tuz ve karabiber karıştırılıp harç hazırlanır. Mayalanmış hamurun yarısı yağlanmış bir tepsiye yayılır. Hazırlanan ıspanaklı harç üzerine döşenir. Hamurun diğer yansı bu harcın üzerine kapatılır. Bir yumurta ile yağ çırpılıp hamurun üzerine sürülür. Kare kare kesilerek fırında bir saat pişirilir.

l) Soğanlı Pide:İçinin hazırlanması; Soğanlar yemeğe doğranır gibi parçalanır, yağ ile kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavrulup karabiberi tuz, maydanoz ve iki yumurtalım akları ilave edilir.
Pidenin yapılışı; Bira mayası muhallebi kıvamında ilik su ile karıştırılıp içine 3 yemek kaşığı un ilave edilerek sıcak bir yerde kabarıncaya kadar bekletilir. Una, kabaran maya ilave edilerek ekmek hamuru kıvamında, ılık suya şeker ve tuz ilave edilerek yoğrulur ve hamur kabarıncaya kadar bekletilir. Tepsi yağlanır, kabaran hamurun yarısı eller yağlanarak parçalar halinde döşenir. Börek gibi kesilip fırında biraz kabarması beklenir. Kabarınca arından çıkarılıp üzerine iki yumurta şansı sürülerek tekrar tınma verilir. Pide pişince fırından çıkarılıp, üzerine biraz su serpilir ve bezle örtülüp altının terlemesi sağlanır. Böylece üst kabuğunun da yumuşaması sağlanır. Sıcak servis yapılır.

m ) Manca: Patlıcanlar, biber, domates közlenip kabuklan soyulur. Küçük küçük doğranarak limon suyu, şirke, sarımsak, zeytinyağı, tuz ile iyice ezilir. Tabağa düzgünce konur, maydanoz ve kırmızı biberle süslenir.

n) Bulama: 18 kg. şıra tavaya konur. Ayrı bir tencereye 250 gr. çöven konur ve üzerine 5 kg. su eklenir. Kaynayınca suyu alınır ve ayrı bir yerde toplanır. Aynı tencerenin üzerine 5 kg. daha su eklenir. Kaynayınca bu suda tekrar alınır. Tekrar 5 kg. su eklenir ve kaynayınca bu suda alınır. İlk alınan iki su içine 4 kg. şeker eklenerek bir teneke içinde karıştırılır ve daha önce kaynatılan şıranın içine dökülür. Şıra kaynayıp iyice koyulaşınca kaynayan 3. tenekedeki çövenin suyu köpürtülerek şıranın içine karıştırılır ve ağır ateşte belli bir kıvama gelinceye kadar yaklaşık 3 saat kaynatılır.

o) Peynir Helvası: 1 kg tuzsuz beyaz peynir ufalanır. Tencereye konularak hafif ateşte süt haline gelene kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca 300 gr un ilave edilir ve karıştırılarak tencere içerisinde 20 dakika pişirilir. Piştikten sonra indirilip 400 gr toz şeker ilave edilir.

p) Oturtma: 1 kg. un, tuz, yarını limon suyu, iki yumurta, bir su bardağı zeytin yağının 1/4'ü karıştırılıp, yumuşak bu hamur yapılır. Hamur yarım saat bekletilir. Hamur ceviz büyüklüğünde parçalara bölünür. Her parça ayrı ayrı un ve nişasta karışımı ile açılıp, serilir. Açma işlemi bitince açılan yufkaların üzerine ceviz serpilir ve yufka oklavaya sarılır. Oklava çıkarılıp, rulo şeklindeki yufka bir kibrit boyunda kesilir. Kesilen hamurlar dikine olarak tepsiye dizilir. Tepsi dolunca tereyağı ve bir su bardağı zeytinyağının 3/4' ü karıştırılarak tavada kızdırılıp, tepsideki tatlının her tararına gelecek şekilde bir kepçe yardımı ile dökülür. Fırında kıvamında pişirilir, soğumaya bırakılır. 2 kilo şeker, 1,5 litre su ile kaynatılır, yarım limon suyu ile birlikte kaynar olarak soğuk tatlının üzerine dökülür. Şerbetini çektikten sonra servis yapılır.

r) Nohutlu Ekmek: 500 gr. nohut kırılıp, kavanozda ılık suya konulur. Sarılarak sıcak yerde sabaha kadar bekletilir. Köpüren nohut suyu alınır. Bir miktar unla karıştırılır. Kabarmaya bırakılır. Kabaran maya ve nohutlar 1,5 kg. unla yoğrularak ekmek hamuru haline getirilir. Kabarınca açma hamuru gibi susamla tepsiye yerleştirilip, pişirilir.