MALKARA

İçte işlik, üzerine bürümcük gömlek (uzun kollu) ve onun üzerine ele genellikle kadife veya saten kumaştan dikilmiş, üzeri simli işlemeli cepken giyilirdi. Bedenin alt kısmına aynı kumaş ve işlemeden yapılmış şalvar giyilir ve sim işlemeli yağlık katılırdı. Kızların başlarında renkli, oyalı çember bulunurdu.

a) Bindallı: Kadife, saten yada atlastan yapılır. Uzun kolludur. Gümüş yada altın simle işlenir, pul ve boncuklarla süslenir. Bindallının üzerine kürk adı verilen bir üstlük giyilir. Daha çok kırmızı olmakla birlikte değişik renklerde kadifeden yapılabilir. Uzun kollu, arkadan yırtmaçlı, cepli bir tür cekettir, içi ise tilki yada tavşan kürkü ile kapladır. Bindallının içine bürümcük gömlek, ayağa çorap ve ayakkabı, başa çember ve çemberin üstüne grep takdir.

b) Üçetek: Üst üste giyilen iki elbisedir. Entari de denir. İçe giyilen önden açık, ayak bileğine kadar uzanan, çeşitli renklerde, boyuna çizgilidir. Tüm kenarları (yaka, etek ve kol) oyalıdır. Atlastan yada ona benzer parlak bir kumaştan yapılır.

Üste giyilen siyahtır. Kollan dana kısadır. Yine önü açık ve topuklara kadardır. Yaka önü ve göğüs kısmı gümüş sırmayla süslüdür. Ayrıca etek ucunun iç tarafı da yine gümüş sırmayla süslüdür. Bu iki elbise üst üste giyilir. İçe bürümcük gömlek giyilir. Bele uçkur bağlanır. Siyah olan elbisenin sağ ve sol etek ucu belin arka tararından uçkurun altına geçirilir. Yine bu iki elbisenin altına şalvar giyilir. Elbisenin ön kısmına fıta takılır. Başa önce grep bağlanır. Grebin üzerine başbağı" denen ipekli ve pamuklu dokumadan oldukça geniş yapılan dikdörtgen bir örtü bağlanır. Kısa kenarlarında dokunurken yapılan renkli süslemeler vardır. Krem veya beyaz renklerdedir. Bu giysinin altına ayağa çorap ve ayakkabı giyilir.

c) Cepken: Satenden, atlastan, kadifeden kollu ve kolsuz olarak yapılır. Ekonomik duruma göre kadifeden olanlar san sim ve pul kullanılarak işlenir. Hakim desen gündöndü motifidir.

d) Şalvar: Satenden, atlastan, kadifeden, pazenden oldukça bol yapılır. Ağı neredeyse topuklara değer. Kadifeden olanların işlemesi cepkenle aynıdır.

e) Uçkur: Dokuma ve lastikten yapılır. Şalvarı tutmaya yarar. Dokuma yapılanların iki ucu işlenir. Sol paçanın üzerine sarkıtılır.

f) Yağlık: Dokuma kumaştan yapılır. Bel ile diz kapağı arasını kaplar, iki ucu hesap işi, Türk işi ve kanaviçe teknikleri ile işlenir. Sadece sim işlemeli olabildiği gibi, renkli de olabilir.

g) Fıta (Hota): Belden diz altına kadar ulaşan bir parçadır. Renkli dokuma kumaştan yapılır. Dokuyan kişinin arzusuna göre değişik motiflerle süslü olabilir.

h) Para Kesesi: Dantel, örgü yada saten kumaştan, işli yada işsiz bir torba biçimindedir. Etrafı oyalıdır. Bir tür cüzdandır. Şalvarın beline yada cepkenin iç tarafında oluşturulmuş bir cebe konabilir.

i) Kürt: Daha çok kırmızı olmakla birlikte değişik renklerde kadifeden yapılırdı. Uzun kollu, arkadan yırtmaçlı, cepli bir tür cekettir, içi ise tilki yada tavşan kürkü ile kaplıdır. Gemilere bindallılarının üzerine giydirilen bir tür üstlüktür.

j) Gömlek: Bürümcük dediğimiz ipekli ve pamuklu dokuma kumaştan yapılır. Yaka kenarları ve kol kenarları iğne oyalıdır. Diz kapaklarına Kadar varan uzun kollu bu gömlek, gecelik olarak da kullanılır.

k) İç Donu: Bürümcükten yapılır. Dar, uzun paçalı, şalvarın altına giyilen parçadır.

l) Baş Yazmaları:

1.Çember: Başa katılan bir parçadır. Çember kare bir kumaştan yapılır. Dokuma kumaştan olanlarının etrafı hesap işi yada Türk işi motifleriyle işli olup, kenarları oyalıdır. Ayrıca, çeşitli renklerde, etrafı çiçek motifi baskılı kumaştan yapılabilir.

2. Grep: İpekli düz kumaştan, kenarları oyalıdır. Her renk olabilir.

m) Çorap: Yapağıdan, elde örülmüş, işlemeli yada işlemesizdir. Beyaz yada renklidir.

n) Çetik : Çorap üzerine giyilir. Patik de denir. Çok çeşitli renklerde ve üzerleri çok çeşitli desenlerle süslüdür. Dana çok ev yada avlu içinde giyilir. Bir tür terliktir.

o) Kalaş Kundura: Çok sert deriden yapılan bir ayakkabıdır. Yöremizde son yıllarda yaptığımız araştırmalarda bulduğumuz giysilerle birden çok türden giysi kullanıldığı görüşmüştür. Parça adları ayrı olmakla birlikte, yapıldıkları kumaşlar ve yapılış biçimleri ile farklılık göstermektedir. Yukarıda anlattığımız ve en yaygın kullanımı olan bu giysi türleri dışında, farklı iki tür giysi daha görülür.