MALKARA

Erkek giysilerinde üstte bir cepken bulunurdu. Cepkenin içine varlıklı kişilerin giydiği camadan adı verilen yelekler vardı. Cepkenin içinde diril denilen kumaştan yapılmış, yakasız ve uzun kollu gömlekler bulunuyordu.
Potur ( şalvar ) her zaman uçkunudur. Yandan yırtık cepli ve cep ağızlarından başlayarak paçalara kadar kaytan işlemeli olup, yöreseldir. Ayaklarda beyaz yapağıdan el örmesi çoraplar, genellikle bordo renkli, süslü yün örgü tozluklar bulunur. Çorapların üzerine tulumbacı ayakkabısı (daha çor zenginlerin giydiği) veya dilli çarıklar giyilirdi.

Başta, daha önceleri keçe külah bulunuyordu. Keçe külahın üstüne sarık veya dolan sarılmakta idi. Bu keçe külah, daha sonra istilalar nedeniyle Hıristiyanlardan kalma bir başlık olan fese yerini bırakmıştır. Fesin üstüne ise tel işlemeli çevreler ve puşu sarılıyordu. Bu gün ise sadece şapka inektedir.

a) Cepken: Kaşe, aba ve şayaktan yapılır. İçi astarlıdır. Kolları, cepkenin sırt ve önleri siyah kaytandan çeşitli motiflerle süslüdür. Onu açık ve uzun kolludur. Hakim renkler; havacı mavi ve lacivert olmakla beraber deve tüyü, kahverengi ve yeşil renk olanları da vardır.

b) Yelek : Cepkenin içine giyilir. Kaşe, aba ve şayaktan yapılır. İçi astarlıdır. Yelek üstünde süsleme bulunmaz. Önü düğmeli olup kruvaze biçiminde üst üste biner. Kolsuzdur. Köstek koymak için cebi vardır. Çoğunlukla cepkenin renginde veya ona uygun renkte yapılır.

c) Potur: Kaşe aba ve şayaktan yapılır. Paçaların yanları belden ayak Dileğine kadar siyan kaytan işlemelidir. Üst kısmı kol olup ayak bileğine doğru daralır. Paça kısımları düz bittiği gibi iç tarafa gelen kısımlarının düğmeli yapıldığı da olur.

Havacı mavi, lacivert, deve tüyü, kahverengi ve yeşil renklerdedir. Her güne giyilen potur işlemesiz olabilir. Yabanlık giysi dediğimiz düğümlük ve bayramlık giysiler çok daha gösterişlidir.

d) Uçkur: Fitil, patiska ya da yapağıdan yapılıp iki ucu işlemesizdir. Poturun beline geçirilerek lastik görevi gören bir parçadır.

e) Kuşak: Kırmızı üzerine beyaz çizgili dokumadan yapılır. Hakim renk kırmızı olup beyaz renkleri de vardır. 2-3 m. uzunluğunda, 30-40 cm. genişliğindedir. Poturun bel kısmı üstüne bir kaç kez dolamak suretiyle bağlanır.

f) Çevre: Beyaz, dört ucu sim ya da kanaviçe işli kare bir örtüdür, işlemeler gergefle yapılır.

g) Para Kesesi: Çeşitli kumaşlardan (desenli de olabilir) ya da dantel örgüden yapılır. İçine para konur, bir tür cüzdandır, Tütün Tabakası çoğunlukla gümüştendir. Kuşak içine konur.

h) Köstekli Saat: Zincirli gümüş saattir.

i) Gömlek: Cepkenin altına giyilir. Uzun kollu, hakim yakalı, önden düğmelidir. Düğmeler tam ortada olabileceği gibi yakadan itibaren yandan da olabilir.

Düz beyaz kumaştan, ya da dokumadan gri veya krem rengi çizgili olabilir. Diğer bir adı da mintandır.

j) Sarık: Tatanın üstüne giyilir. San, gri, mavi, turuncu renkli dokuma kumaştandır. Tata üzerine dolanır, sağ tarafta bağlanarak, uçlan sarkıtılır.

k) Tata : Başa giyilen her günlük şapkadır. Keçeden yapılır.

l) Çorap : Yapağıdan ya da yünden yapılır. Krem rengi veya beyazdır, süslü olanları da vardır.

m) Çarık: Hayvan derisinden yapılır. İpleriyle ayak bileğinden tozluğun üzerine bağlanır. Genellikle yazın tarlaya giderken giyilir.

n) Tozluk: Bordo renkli yapağıdan elde Örülür. Poturun dizden aşağı bölümüne giyilir. Poturun paçalarını tozdan, kirden korumak için kullanılır. Günlük giyside çoğunlukla tarlaya giderken giyilir.