MALKARA

1-Kilim: Ayaklı tezgahlarda dokunan kilimin çözgüsü, pamuk atkısı ile boyalı yün ipliğindendir. Zevke göre renk ve desen verilir, atkı ipleri elde, iğ ve teşi ile eğrilip, bitki ve kök boyalarıyla (biber yaprağı, saman, dut yaprağı) boyanır. Bu dokuma Malkara'nın tüm köylerinde yapılmaktadır.

2- Çorap-Çetik: Evlerde yapağıdan işlenip, iplik haline getirildikten sonra, çeşitli kök boyalarla boyanıp, giyecek kişiye göre desen, renk ve ajur seçilerek ters örgü ve düz örgü olmak üzere örülmektedir. Şu anda orijinalliğini kaybetmiş olup, sentetik iplik ve basit desenlerle yapıma devam edilmektedir.

3- Dokumacılık:

a) Cicim:
Kilim tezgahında dokunur. Pamuk ve yün ipliği kullanılır. Kök boya kullanılır. Renk ve desen zevke göre verilir. Ara yeri kilim dokuması olup, torbaları renkli iplik sarılmış küçük mekiklerle çözgü ipliklerin üzerinden geçirilerek yapılır.

b) Kıl Dokuma: Kilim tezgahlarında atkı ve çözgüsü keçi kılından iğ ve örekelerde işlenerek yapılmaktadır. Renkler tamamen tabiidir. Tezgahtan düz kumaş olarak çıkar. Renkli ipliklerle dikilip, tığ ve iğne ile oyalanır. Renkli ponpon ve sap yapılır.

c) Bez Dokumacılığı: Kendi ürünlerini değerlendirerek, pamuk ve yapağıyı işleyip, iplik haline getirilerek, kök ve paket boyalarla boyanarak elde ettikleri iplikleri, kilim tezgahında kare ve çizgili desenlerle dokumaktadırlar. Bu dokumaları yatak, yorgan çarşafı, yüklük örtüsü ve ekmek bezi, penevit bezi olarak kullanıyorlar.

d) Peşkir-Yağlık: Çözgü ve atkı iplikleri kilime göre çok ince olup, kilim tezgahında dokunmaktadır. Renk ve desenlere çok önem verilmekte. Desenler dokuma işlemi sırasında yapılmaktadır. İplikler diğer dokumalardaki gibi elde edilip, aynı boyalar kullanılmaktadır.

e) Yanbolu: Ayaklı tezgahlarda dokunmaktadır. Çözgüsünde hazır pamuk ipliği kullanılır. Atkı ipliği yapağıdan iğ ve öreke ile ince ve kalın olarak, eğriltilerek hazırlanır. Hazırlanan iplikler muayyen aralıklarla düğümlenir, dokuma şekline getirilir.

4- Gergef işlemeleri: Kare biçiminde, belirli aralıklarla delikleri olan çerçevenin, 4 ayaklı sehpa biçimindeki sehpa gergef denir. Desen çizili kumaş gergefe tahta arasından geçirilen ipliklerle bağlanır. Sim, ipek, tel, kırma ve koton ipliklerle işlenir. Şu anda Kozyörük kasabasında suni iplik ve kotonlarla yapılmaktadır.

5- Nebati Örücülük: Mısır kabukları ile meydana gelen örgülerde, mısır kabuklarının temiz ve sağlamı ayrılır. Bunların bir kısmı boyanır. Bunlar birbirine düğümlenerek örme işlemi yapılır. Boyanan saplarla veya rafyalarla desen verilir. Bazıları da sade boyanır.