T. C.
MALKARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI
VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1)Bu Yönetmeliğin amacı; Malkara Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 –(1)Bu Yönetmelik, Malkara Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürlüğünde görevli personelin görev, yetki, çalışma, usul ve esasları ile sorumluluklarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Malkara Belediye Meclisi'nin 08.04.2025 tarih ve 47 sayılı kararı ile kurulmuş olan
a)Malkara Belediyesi Veteriner işleri Müdürlüğü'ne ait bu yönetmelik;
b)5393 sayılı Belediye Kanunu,
c)5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu,
ç)5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
d)7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
e)5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na istinaden yürürlüğe giren Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği
f)657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,
g)4857 sayılı İş Kanunu, . 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrol Kanunu,
ğ)4734 sayılı Kamu İhale Kanunu,
h)4735 sayılı Kamu ihale Sözleşmeleri Kanunu,
ı)2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu,
i)5326 sayılı Kabahatler Kanunu,
j)6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği İle Odalarının Teşekkül Tazına Ve Göreceği İşlere Dair Kanun,
k)1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu,
l)2872 sayılı Çevre Kanunu,
m)5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1)Bu yönetmelikte adı geçen;
a)Büyükşehir Belediyesi: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesini
b)Belediye: Malkara Belediyesini,
c)Belediye Meclisi: Malkara Belediye Meclisini,
ç)Başkanlık: Malkara Belediye Başkanlığını,
d)Başkan: Malkara Belediye Başkanını,
e)Başkan Yardımcısı: Belediye Başkanı tarafından konuyla ilgili olarak görevlendirilen Malkara Belediye Başkan Yardımcısını,
f)Müdürlük: Malkara Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünü,
g)Müdür: Malkara si Belediyesi Veteriner İşleri Müdürünü,
ğ)Şef: Veteriner İşleri Müdürlüğünde kadrolu şefi,
h)Personel: Müdür ve şef tanımının dışındaki Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesindeki görevli tüm memur, işçi, sözleşmeli personel ve diğer çalışanları,
ı)Malkara Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi: Malkara Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde ilçemiz sınırları içerisindeki sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili kanuna istinaden hazırlanarak yürürlüğe giren Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda gerekli muayene, tedavi, kısırlaştırma, aşılama, küpeleme, kayıt altına alma ve rehabilitasyon işlemlerinin gerçekleştirildiği ve Belediye Başkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren talimatname doğrultusunda yönetilerek faaliyet gösteren tesisi,
i)Mevzuat: Müdürlüğün çalışma alanı ile ilgili tüm Kanun, Kanun Hükmünde Kararname, Tüzük, Yönetmelik, Genelge, Bildiri, Meclis Kararları, Başkanlık onayları ve herkesçe kabul görmüş teamülleri,
j)Sahipsiz Hayvan: Sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanları,
k)Sahipli Hayvan: Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanlarını, l)Kısırlaştırma: Sahipsiz sokak hayvanlarının nüfuslarının kontrol altında tutulabilmesi amacıyla, erkek ve dişi hayvanların üreme organlarının sorumlu veteriner hekim tarafından cerrahi operasyonla alınması işlemini,
m)Müşahede: Isırma yapan hayvanın on gün süreyle ya sahibinde ya da belediyeye ait yerde kontrol altında tutulmasını,
n)Zoonoz Hastalık: Hayvanlardan insanlara, geçebilen bulaşıcı hastalığı,
o)Hayvan Mezarlığı: sahipsiz veya sahipli hayvanların defnedildikleri sınırlı, tanımlı alanı, . ö)Euthenasia: ilaçların uygulanması ile his ve acı duygusu ortadan kaldırılmak suretiyle acı çektirmeden, uyku halinde iken canlının ebediyen uyutulması.
p)Exitus(Ex.): Ölüm.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş, Personel Teşkilat Yapısı ve Bağlılık
Kuruluş
MADDE 5- (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü 5393 Sayılı Belediye Kanununu 48. ve 22/02/2007 tarihli 26442 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe giren “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile İl Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik“ hükümlerine dayanılarak Malkara Belediye Meclisi’nin 08/04/2025 tarih ve 47 sayılı kararı gereğince kurulmuştur.
.
Teşkilat yapısı
MADDE 6 - (1)Müdürlüğün Teşkilat yapısı aşağıdaki gibi oluşmaktadır.
a) Veteriner Hekim
b) İdari ve büro işleri birimi
c) Sahipsiz Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Personeli
ç) Sahipsiz Hayvan Yakalama ve Besleme Personeli
d) Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Personelinden oluşur.
Bağlılık
MADDE 7 – (1)Müdürlük, belediye başkanına veya görevlendireceği başkan yardımcısına bağlıdır
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Veteriner İşleri Müdürlüğünün Görev Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 8 –(1) Veteriner İşleri Müdürlüğünün görevleri şunlardır:
a) 02.08.2024 tarihinde yürürlüğe giren 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5199 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin, dördüncü fıkrasının son cümlesi değiştirilmiştir. "Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırıIır."
b) Isırık, saldırı vb. vakalarında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile işbirliği içerisinde ilgili hayvanların tespit edilerek müşahede altına alınması, gerekli tedavi ve kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi.
c) İlçe sınırları içinde evlerde beslenen sahipli evcil hayvanların kayıt altına alınmalarının sağlanması amacıyla gerekli bilgilendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi.
ç) Sahipsiz hayvanların sahiplendirilmelerine yönelik teşvik edici faaliyetlerde bulunulması.
d) İlçe genelinde potansiyel zararlı üreme alanları (JlT) öncelikli olmak üzere kamu ortak kullanım alanlarında gerekli ilaçlama faaliyetlerinin gerçekleştirilerek insan sağlığını tehdit eden vektörlerle mücadele hizmetlerinin yürütülmesi.
e) Mesleki konularda, birim içi ve dışı eğitim çalışmalar yapmak.
f) Hayvan sevgisinin yaygınlaştırılması ve diğer veterinerlik hizmetleri konusunda ilçe halkının bilinçlendirilmesi adına gerekli çalışmaların yapılması.
g) Gerçekleştirilecek faaliyetler için gerekli malzeme, ilaç ve diğer ihtiyaçların ilgili mevzuat doğrultusunda temin edilmesi.
ğ) Beslemesi yasak olan köpeklerle ilgili kolluk kuvvetleriyle iş birliği içerisinde gerekli önlemi almak.
h) Malkara Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gelen ilçemizdeki yerel hayvan koruma görevlilerinin ve diğer vatandaşların, gerçekleştirebilecekleri, katılabilecekleri faaliyetleri, ziyaret gün ve saatlerini ve uyması gereken diğer kuralları, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda birim müdürü tarafından hazırlanacak ve belediye başkanının onayının ardından yürürlüğe girecek olan talimatname içeriğinde belirtilmesi ve ilgili faaliyetlerin bu doğrultuda gerçekleştirilmesi.
ı) Bakımevlerinde oluşan atık ve artıkların çevre ve toplum sağlığına zarar vermesinin önlenmesini sağlamak.
i) Bakımevlerinde ticarî amaçla hayvan üretiminin engellenmesini sağlamak.
j) Ev ve süs hayvanı ile kontrollü hayvan ve geçici bakımevlerinde ölen hayvanların, belirlenecek yerlerdeki derin çukurlara gömülerek üzeri sıkıştırılmış toprak ile kireçlenerek kapatılmasını sağlamak.
k) Sahipli ve sahipsiz hayvanlara yönelik gelen şikâyetlerin değerlendirilmesi ve koordinasyon için Valilikte kurulan İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısına katılmak,
l) Halk sağlığı için risk oluşturan sivrisinek, karasinek, haşere, kemirgen gibi vektör özelliği taşıyan canlıların kent genelinde yayılmasının azaltılması amaçlı ilaçlama hizmetinin yürütülebilmesi için gerekli organizasyonu kurmak, kurdurmak, denetlemek, vektör yayılımı (ilaçlama ve fiziksel tedbirler) vektör mücadelesi hizmetinin yürütülmesinde, uygulama sahalarının fiziksel olarak geliştirilmesine yönelik öneriler sunmak, buna yönelik girişimlere yardımcı olmak, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini yürütmek, şikayet ve talepler üzerine yapılan ilaçlama uygulamaları sonrasında kişi, kurum ve kuruluşların alması gereken önleyici tedbirler hakkında bilgilendirilmelerini sağlamak,
m) Hizmetlerin yeni, güncel tutulması için AR-GE çalışmalarında bulunmak,
n) Belediye sınırları içerisinde halk sağlığını, hayvan sağlığını ve ıslahını sağlamak için kararlar almak üzere ilgili kurumlar ile komisyon veya komisyonlar kurmak, kurulan komisyonların kararlarını uygulamak ve uygulatmak için idari yaptırımlar koymak ve uygulatmak.
o) Kurban bayramlarında, kaçan hayvanların yakalanması için ekip oluşturmak ve kurban bayramında hayvan satış yerini denetlemek ve hayvan karantina alanını belirleyip kurban hizmetleri komisyonuna bildirmek, kurban kesim yerlerinin belirlenmesinde kurulacak komisyona eşlik etmek.
ö) Tek tırnaklı (at, eşek vs.) başıboş dolaşan hayvanların bağlanması ve muhafaza altına alınmasını sağlamak ve ölen tek tırnaklı hayvanların kireçlenerek mevzuata uygun şekilde gömülmesini sağlayıp tutanak tanzim etmek.
p) Hayvan bakımevini Tarım ve Orman Bakanlığı ve bu Bakanlığa bağlı kuruluşların, denetimine hazır halde bulundurmak.
r) Belediyemize bildirilen, Cimer, Bilgi edinme, dilekçe ve şikayetleri, ilgili kamu hizmetleri standartları tablosunda belirtilen ve ilgili mevzuatlarında belirtilen süreler içinde cevaplamak.
Müdürünün görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 9 – (1)Müdürün görevleri;
- Müdürlüğün görev ve sorumluluk alanına giren konuları belediye başkanı ve/veya başkan yardımcısından gelen talimatlar doğrultusunda sorumlu olduğu bütün yasal mevzuat hükümlerine uygun olarak yerine getirir.
- Veteriner İşleri Müdürlüğünün Tahakkuk Amiri, Harcama Yetkilisi ve Müdürlük personelinin 1.Disiplin amiridir.
- Müdürlüğün görev alanına giren bütün konularda personeli ile ilgili olarak gerekli görevlendirmeleri yapar, müdürlük faaliyetlerini denetler, varsa aksaklıkları giderir.
ç) Veteriner İşleri Müdürlüğü ile diğer Müdürlükler arasında koordinasyonu sağlar.
- İdari olarak çalışan personelin görev ve sorumluluklarının takibini yapar ve organizasyonunu sağlar
- Belediyenin stratejik plan ve performans programında yer alan müdürlükle ilgili çalışmalar yapar, hedefleri gerçekleştirir.
- Müdürlüğün yıllık bütçesini hazırlayıp uygular,
- Müdürlüğün yıllık faaliyet raporunu ve gerektiğinde belirli sürelere ilişkin müdürlük faaliyetlerini üst makamlara sunar,
ğ) Personelinin performans durumunu izler, gerekli değerlendirmeleri yapar, varsa ceza veya ödül için üst makamlara teklifte bulunur, personelin izin planlarını yapar, izinlerini kullanmasını sağlar, rapor, doğum, ölüm vb. konular ile özlük işlemlerini takip ve kontrol eder,
- Zoonotik hastalıklarla ilgili mücadele çalışmaları, bulaşıcı ve salgın hastalıklar hususunda personeli bilgilendirir ve yapılan çalışmaları denetler.
ı) Müdürlüğün ihtiyacı olan her türlü malzemenin 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrolü Kanunu kapsamında, ilgili mevzuat doğrultusunda belirlenmiş olan yöntemlerle zamanında teminini sağlar, muhafazasını yaptırır.
i) Personeli ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirleri alır ve aldırır.
j) Personelin sokak hayvanları bakımı ve beslemesi ve yakalanması ile ilgili gerekli kurs ve eğitimleri almasını sağlar.
k) Personeline zoonotik hastalık bulaşmaması için gerekli aşılanmalarını sağlar.
l) Yürürlükteki mevzuatın öngördüğü diğer görevleri yerine getirir.
- Müdürün Yetkileri;
- 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile ilgili diğer mevzuat gereğince, Müdürlük görevlerinin yerine getirilmesinde harcama yetkilisi sıfatıyla belediye bütçesinde öngörülen harcamaları yapmak,
- Müdürlük görevlerinin yerine getirilmesinde personele görev vermek ve müdürlük dahilinde görev yerlerini değiştirmekle yetkilidir.
- Müdürün sorumlulukları;
a)Müdür, yetki ve görevleri ile ilgili yaptığı faaliyetlerden dolayı belediye başkanına, başkan yardımcısına ve yürürlükteki mevzuata karşı sorumludur.
Veteriner hekimin Görev Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 10-(1)Veteriner hekimin Görev, Yetki ve Sorumlulukları şunlardır.
- Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
- İlçe genelindeki sahipsiz sokak hayvanlarının kontrolsüz üremelerinin önlenmesi amacıyla, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na istinaden yürürlüğe giren Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda ilçe genelindeki, yakalama ekipleri ile ya da Vatandaşlar tarafından bakımevine getirilen Sahipsiz sokak hayvanlarını kısırlaştırır, aşılar, rehabilite edip, küpe ve mikroçip ile işaretleyerek sahiplendirir. Sahiplendirilemeyen hayvanlar ise bakım merkezinde barındırılır.
- Sahipsiz sokak hayvanlarının gerekli muayene ve tedavilerini yapar, sahipsiz hayvan kaylt defterine kayıt işlemlerini gerçekleştirir.
- Acil durumlarda (kaza, yaralı, hasta ihbarı), bakımevine getirilen hasta hayvanlara mevcut imkanIar doğrultusunda gerekli ilk müdahaleyi yapar.
- Koruyucu aşılama Ve antiparaziter tedaviIeri gerçekleştirir.
- İlçemizdeki mevcut sahipli evcil hayvanların (kedi ve köpeklerin), hayvan sahiplerinin beyanlarına istinaden, sahipli hayvan kayıt defterine Ve aynı zamanda mikroçipleyerek elektronik ortama kaydını yapar.
- Aşı, serum, ilaç vb. sıhhi malzemelerin usulüne uygun muhafaza edilmesini sağlar.
- Müdürün direktifleri doğrultusunda Malkara Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi Ve Rehabilitasyon Merkezini işletir ve her türlü aksaklık ve tavsiyeyi rapor ederek müdüre bildirir.
- Yaralı ve hasta hayvanların günlük bakımını yapar, temizlik, dezenfeksiyon ve beslenmelerini denetler, gıda Ve ilaç stokunu takip eder.
- Hayvan sahiplendirme işlemlerini gerçekleştirir ve süreci kontrol eder
- İlçe genelindeki vektörlerle mücadele uygulamalarını gerçekleştirilmesini sağlar ve denetler.
Veteriner Sağlık Teknikerinin/Teknisyeninin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 11–(1) Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni;
- Mevcut iıgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
- Veteriner Hekimin görevlerine yardımcı olur. Veteriner hekimin gözetimi ve direktifi doğrultusunda enjeksiyon, pansuman, müşahede ve hasta nakli ile ilgili hizmetleri yerine getirir.
- Veteriner Hekimin yönlendireceği şekilde bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu aşılama yapar.
- Sahipsiz hayvanlara veteriner hekim gözetiminde tıbbi müdahalede bulunur, aşı, enjeksiyon, yara pansumanı yapar, gerektiğinde operasyonları asiste eder,
- Salgın hastalık durumunda karantina tedbirleri uygulanmasını sağlar.
- Yapılan iş ve işlemlerin fiziki ve dijital ortamda kayıtlarının tutulmasını sağlar.
- Sahipsiz hayvan yakalama ekiplerini ilgili çalışma programı ile gelen talep ve şikayetler doğrultusunda yönlendirir ve denetimlerini gerçekleştirir.
- Bakımevinin, hayvan kafeslerinin temizliğini kontrol eder, hayvanların yemek ve sularının belirlenmiş zaman aralıklarında yenilenmesini sağlar.
- Vektörlerle mücadele çalışmalarında ekiplerin çalışma programlarını hazırlar, ilaçlama faaliyetlerinde kullanılan ilaç miktarını kontrol eder ve ilaçlama faaliyetlerinin takibatını gerçekleştirir
- Bakımevini ziyarete gelen vatandaşlara ziyaret esnasında nezaret edip gerekli bilgi aktarımında bulunur.
- İlçedeki hayvan sever vatandaşlarımızla birlikte gerçekleştirilecek olan proje ve faaliyetler kapsamında gerekli bilgi alışverişini sağlar.
Büro Personelinin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 12 –(1)Büro Personeli;
- Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
- Müdürlüğün resmi yazışmalarını, resmi yazışma kurallarına uygun olarak yapar. Evrakların zamanında cevaplandırılmasının takibini Ve kontrolünü gerçekleştirir. Yazışmalarla ilgili bürokratik işlemleri yürütür.
- Bütün kanuni defter ve fişlerin, kıymetli evrakların muhafazasını sağlar.
- Gelen-Giden evrak kayıtlarını yapar.
- Evrak ve dosyaları usulüne uygun olarak arşivler.
- Müdürlük faaliyetlerine dayanak oluşturan ilgili mevzuatın güncel olarak takibatını gerçekleştirir.
- Müdürlüğün hesap, ayniyat, demirbaş, malzeme Ve avans hizmetleri ile ilgili evrakların tanzim ve takibini yapar.
- Müdürlüğünde çalışan tüm personelin izin, mesai ve diğer ilgili evraklarını düzenler.
- Satın alma işlemlerini Müdürle birlikte "gerçekleştirme görevlisi" olarak veya müdürlük bünyesindeki diğer gerçekleştirme görevlileri nezdinde yürütür.
- Belediyemiz iletişim masaları veya resmi yazı aracılığıyla vatandaşlarımızdan müdürlüğe gelen talep ve şikayetleri kontrol ederek Müdür ve ilgili personele bildirir ve gerçekleştirilen işlemler ile sonuç bilgisini cevaben geldiği iletişim kanalı yoluyla iletir.
- Müdürlüğün sürdürdüğü faaliyetleri haftalık, aylık ve yıllık olarak raporlar.
- Müdürlük bünyesindeki demirbaşların kayıt ve kontrol işlemlerini gerçekleştirir.
Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Personelinin Görev Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 13- (1) Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Personeli;
- Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
- Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni veya büro personeli tarafından verilen hayvanlarla ilgili direktifleri uygular.
- Bakımevine getirilen sokak hayvanlarının bakım, beslenme ve su ihtiyaçlarının karşılanması işlemlerini veteriner hekim ve veteriner sağlık teknikeri/teknisyeni gözetiminde gün içerisinde periyodik olarak gerçekleştirir.
- Bakımevinin, Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeninin talimatları doğrultusunda gün içerisinde periyodik olarak temizliğini yapar.
- Hayvanın yakalanması ile ilgili araç ve gereçlerin kullanılmasında Veteriner Hekimin talimatlarına uyar, gerekli tedbirleri alır ve hayvanlara yönelik gerçekleştirilen tüm işlemlerde sevgi ve şefkatle yaklaşarak hem hayvanların hem de kendi sağlığını gözetir.
- Bakımevinde görevli olduğu süre boyunca hayvanlarla ilgili her türlü olumsuz durum ve şikayeti Veteriner Hekime bildirerek çözüme ulaşılmasını sağlar,
- . Müşahede işlemlerinin yürütülmesinde Veteriner Hekimlere yardımcı olur.
- Sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu, tedavisi, ameliyatı vb. her türlü işlem sırasında veteriner Hekimlere ve veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenlerine eşlik eder.
- Kullanmış olduğu alet ve ekipmanların periyodik olarak temizlik ve bakımını gerçekleştirerek gerekli şekilde korunmasını ve sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı alet ve ekipmanı iş bitiminde depoda belirlenmiş yerine bırakır. Herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar.
- Herhangi bir ısırılma, tırmalanma vb. yaralanma durumlarında veteriner Hekime bilgi vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
- Bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele işlemlerini Veteriner Hekimlerin talimatları doğrultusunda birlikte yürütür.
Sahipsiz Hayvan Yakalama ve Besleme Personeli Görev Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 14- (1) Sahipsiz Hayvan Yakalama ve Besleme Personeli;
- Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
- Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni veya büro personeli tarafından verilen hayvanlarla ilgili direktifleri uygular.
- Gerçek|eştirilen periyodik kontroller Ve vatandaşlarım ızdan gelen talep Ve şikayetler kapsamında ilçemiz sınırları içerisindeki sahipsiz sokak hayvanlarını Veteriner Hekimin talimatlar| doğrultusunda usulüne uygun olarak toplar ve bakımevine sevkini yapar.
- Tüm rehabilitasyon işlemleri tamamlanmış olan sokak hayvanları veteriner Hekim gözetiminde baklm merkezinde barındırılır.
- Hayvanın yakalanması ile ilgili araç ve gereçlerin kullanılmasında Veteriner Hekimin ve ilgili araç ve gereçlerin kullanma talimatlarına uyar, gerekli tedbirleri alır ve hayvanlara yönelik gerçekleştirilen tüm işlemlerde sevgi ve şefkatle yaklaşarak hem hayvanların hem de kendi sağlığını gözetir.
- Görevli olduğu süre boyunca hayvanlarla ilgili her türlü olumsuz durum ve şikayeti Veteriner Hekime bildirerek çözüme ulaşılmasını sağlar.
- Kullanmış olduğu hayvan yakalama alet ve ekipmanlarının periyodik olarak temizlik ve bakımını gerçekleştirerek gerekli şekilde korunmasını Ve Sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı alet ve ekipmanı iş bitiminde depoda belirlenmiş yerine bırakır. Herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak Sorunun çözülmesini sağlar.
- Herhangi bir ısırılma, tırmalanma vb. yaralanma durumlarında veteriner Hekime bilgi Vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
- Şoför; Kullandığı sahipsiz hayvan toplama ve besleme aracının periyodik olarak temizlik ve bakımlarını yapar ve kasko, sigorta, yakıt vb. durumlarını takip ederek sürekli hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı aracı mesai bitiminde bakımevindeki belirlenmiş park yerine bırakır ve görevini devrettiği diğer şoföre varsa araçla ilgili sorunları bildirir, herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar.
Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Personeli Görev Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 15 – (1)Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Personeli;
- Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
- Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeninin talimatları doğrultusunda, gerçekleştirilen periyodik kontroller ve vatandaşlarımızdan gelen talep ve şikayetler kapsamında ilçemiz sınırları içerisindeki kamuya açık ortak kullanım alanlarında halk sağlığını tehdit eden vektörlere karşı, kendisine belirtilen ilaç uygulama oranları uygulanmak suretiyle gerekli ilaçlama faaliyetlerini gerçekleştirir.
- Salgın hastalıklara (Vektör ve Zoonozlar) karşı ilçe genelinde gerekli mücadele ve dezenfeksiyon çalışmalarını yapar.
- Yıl içerisinde 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında, oluşturulan program doğrultusunda, ilçemizde her mahallede ve ilçe genelinde yaklaşık 1.000 noktada, vektörel mücadele kapsamında uçkun, yürüyen haşere ve kemirgen zararlılarına karşı, ilçemiz sınırları içerisindeki potansiyel içeren zararlı üreme (JIT) alanları öncelikli olmak üzere, ilçemizde larva mücadelesini gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ekipleriyle koordineli şekilde çalışmak suretiyle, gerekli ilaçlama işlemlerini periyodik olarak gerçekleştirir.
- Kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerine istinaden gerekli ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışmalarını gerçekleştirir.
- Bakımevinin periyodik olarak dezenfeksiyon ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştirir.
- Kullanmış olduğu sırt tipi benzinli ve elektrikli ilaçlama makinelerinin periyodik olarak temizlik ve bakımını gerçekleştirerek gerekli şekilde korunmasını ve sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı alet ve ekipmanı iş bitiminde depoda belirlenmiş yerine bırakır. • Herhangi bir zehirlenme vb. yaralanma durumlarında Veteriner Hekime bilgi vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
- Herhangi bir zehirlenme vb. yaralanma durumlarında Veteriner Hekime bilgi vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
- Şoför; Kullandığı ilaçlama aracının ve araç üstü benzinli ilaçlama makinelerinin periyodik olarak temizlik ve bakımlarını yapar Ve kasko, sigorta, yakıt vb. durumlarını takip ederek sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı aracı mesai bitiminde bakımevindeki belirlenmiş park yerine bırakır ve görevini devrettiği diğer şoföre varsa araçla ilgili sorunları bildirir. Herhangi bir arza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görevlerin İcrası, İşbirliği ve Koordinasyon
Görevlerin icrası
MADDE 16 - (1)Veteriner İşleri Müdürlüğündeki görevlerin icrası;
- Veteriner İşleri Müdürlüğe gelen evrak bilgisayarda evrak kayıt sistemine kaydedilerek Müdürün havalesi ile ilgili personele gereği için verilir.
- Veteriner İşleri Müdürlüğündeki iş ve işlemler müdür tarafından düzenlenen plan dâhilinde yürütülür.
- Veteriner İşleri Müdürlüğünde görevli tüm personel kendilerine verilen görevleri yasa ve yönetmelikler doğrultusunda gereken özen ve süratle yapmak zorundadır.
İşbirliği ve koordinasyon
MADDE 17- (1) Müdürlük içinde ve diğer müdürlükler arasındaki işbirliği ve koordinasyon;
- Müdürlük ile diğer müdürlükler arasında ve müdürlük içi koordinasyon müdür tarafından sağlanır.
- Müdürlüğe gelen tüm yazılar kayda alındıktan sonra müdüre verilir.
- Müdür gelen evrakları gereği yapılmak üzere ilgili birimlere veya personele havale eder gerektiğinde not düşer gerektiğinde evrak ile ilgili olarak personel ile görüşür.
ç) Servislerdeki görevli personel evrakları niteliğine göre inceler ve sonuca ulaştırır.
- Bu Yönetmelikte adı geçen görevlilerin her hangi bir nedenle görevlerinden ayrılmaları durumunda görevleri gereği yanlarında bulunan her türlü dosya, yazı ve belgeler ile zimmeti altında bulunan eşyalarla ilgili olarak, 18/01/2007 tarih ve 26407 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Taşınır Mal Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.
(2)Müdürlüğün, Belediye dışı özel ve tüzel kişiler, Kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi, Kamu Kurum ve Kuruluşları ve diğer şahıslarla ilgili gerekli görülen yazışmalar, Müdür ve Başkan Yardımcısının parafı Belediye Başkanının veya yetki verdiği Başkan Yardımcısının imzası ile yürütür.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Gelirler, Giderler ve Personel Kadroları
Gelirler
MADDE 18 –(1)Müdürlüğün gelirlerini, müdürlüğün teklifi ve Belediye Meclisinin kabulüyle yürürlüğe giren yıllık bütçesi oluşturmaktadır.
Giderler
MADDE 19- (1) Müdürlüğün giderleri, ilgili bütçe kanununa göre hazırlanan ve onaylanan müdürlük bütçesinin ilgili harcama kalemlerinden yapılan harcamalar oluşturmaktadır.
Personel Kadroları
MADDE 20- (1) Müdürlüğün personel kadroları, müdürlüğün teklifiyle her yıl bütçe ile kabul edilen kadro ve ödeneklerle tayin ve tespit edilir. Personelin kadrosuna uygun görevlerde çalıştırılması esastır. Ancak aynı kadro ile müdürlüğün farklı hizmet birimlerinde görevlendirme müdürlüğün yetkisindedir,
Yönetmelikte yer almayan hususlar
MADDE 21- (1)İşbu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine uyulur.
Yürürlük
MADDE 22– (1) Bu yönetmelik belediye meclisince onaylanmasını müteakip ilan edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 23 – (1) Bu yönetmelik hükümlerini belediye başkanı yürütür.
ALTINCI BÖLÜM
Denetim ve Disiplin
Denetim
MADDE 24- (1) Müdürlük çalışmaları ve sonuçları Belediye Başkanı tarafından denetlenir. Müdürlük Başkanın talimatı üzerine çalışmaları ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi inceleme ve denetlemeye esas olmak üzere sunmakla yükümlüdür. Yılsonu raporunun dışında da belli konular ile ilgili raporlar Başkanlığa sunulabilir. Belediyenin denetleme organı tarafından yapılacak inceleme Ve denetim yalnızca kalem işlemleri, defter kayıtları ile bunların idari ve mali sonuçlarını kapsar. Müdürlüğün ve veterinerlik hizmetleri sınıfı kapsamındaki personelin mesleki alanına giren konuları, denetleme organının inceleme ve denetleme konusuna alınmaz. Müdürlük bünyesindeki personeller en yakın amirinden başlayarak denetime tabi tutulur ve müdür, tüm müdürlük personelini her zaman gerek gördüğünde denetlemek ve ilgililere yönlendirme yetkisine sahiptir.
Disiplin
MADDE 25-(1) - Veteriner İşleri Müdürlüğü'nde çalışan personellerle ilgili disiplin işlemleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine ile yürürlükteki ilgili diğer mevzuat doğrultusunda müdür tarafından yürütülür.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Denetim
MADDE 26- Veteriner işleri Müdürlüğü'nde çalışan tüm personel;
- Tetkik işlerini, göreve gidecekleri yerleri, yaptıkları ve yapacakları işleri gizli tutar. Bu konuda birim amirinden ve ilgili personelden başkasına açıklamada bulunmaz.
- Irk, sınıf ve unvan farkı gözetmeden her vatandaşa eşit davranır.
- Herhangi bir nedenle görevlerinden ayrılan personel, korumak ve saklamakla görevli evrakı kendisinden sonra göreve başlayan personele devretmedikçe görevinden ayrılamaz.
- Müdürlüğü ilgilendiren çeşitli hizmetlerin uyumlu Ve düzenli yürütülmesi, personel arasındaki düzenin sağlanması için gerekli gayret Ve çabayı gösterir olumsuz bir durumda konuyu Müdüre iletir ve Müdür ilgili durumu değerlendirerek bu doğrultuda gerekli önlemleri alır.
- Belediye hizmetlerinde, hesap verebilirlik ilkesine uygun hareket eder. Uygulamalarda adaletli olmaya, kaynakların kullanımında etkili ve verimli hareket etmeye azami özen gösterir.
MADDE 27 - 1ş bu yönetmelikte yer almayan belirtilmeyen hususlarda, Müdürlüğün bilgisi dahilinde olmak üzere mevcut yasa ve yönetmelikler doğrultusunda işlem yapılır.
MADDE 28 - Yayımlanacak yeni yasa ve yönetmeliklere göre bu yönetmeliğe eklemeler ve çıkartmalar yapılması Müdürlüğün teklifi ve Belediye Meclisinin onayı ile yapılabilir.
MADDE 29 - Bu Yönetmelik toplam 29 (yirmi dokuz) maddeden ibarettir.