GÜNCEL

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI MALKARA’DA YAPILDI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 9 Ekim 2019 Çarşamba günü saat 14.00'de gündem maddelerini görüşmek üzere Malkara Ticaret Borsası Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısına; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, İlçe Belediye Başkanları, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, Siyasi Parti Başkanları ile temsilcileri, STK Başkanları ve basın mensupları katıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Başkanlığında yapılan toplantıya; açılış konuşması, yoklama ve mazeret dilekçelerinin okunması, Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerine ve meclise katılanlara Malkara tanıtım videosunun sinevizyon gösterimi izletilmesinin ardından konuşma yapan Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul; “Sayın Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanım Kadir Albayrak, değerli ilçe belediye başkanlarım, sevgili büyükşehir belediye meclis üyelerimiz, değerli muhtarlarım, siyasi partilerimizin değerli temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcileri, yazılı, görsel ve internet medyasının saygı değer emekçileri, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Malkara Belediyesi’nin değerli çalışanları, sevgili hemşehrilerim hepinizi saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz.

Tekirdağ’ın en batısında yer alan yüz ölçümü olarak en büyük, nüfus olarak 6. büyük ilçesiyiz. 77 mahallemiz var. %45'e yakın nüfusumuz köyden ve beldeden mahalleye dönüşen yerleşim merkezlerinde yaşıyor. Dolayısıyla Malkara ekonomisinin en temel yapı taşı tarım ve hayvancılıktan gelen üretim. 5 yıldır hemşehrilerimiz ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanımız, büyükşehirden seçilen meclis üyelerimiz ve çalışma arkadaşlarımızla beraber Malkara'mıza hizmet ediyoruz. 

Geçtiğimiz 5 yılı Malkara'mız için olumlu değerlendirdik. Önümüzdeki süreçte de Malkara'mızın dertlerine şifa bulacak projeleri hep birlikte hayata geçirmek istiyoruz.

Ben size kısaca Malkara Belediyesi'nin durumundan ve Malkara'da hemşehrilerimizin durumunun özetleneceği verilerle ve sayılarla oluşan bir değerlendirme yapmak istiyorum.

Bizden önce görev yapan Birol Kaya Başkanımızın zamanında Malkara Belediyesi’nin 2013 yılındaki Ağustos ayı İller Bankasının tahakkuk ettiği, yani İller Bankasından Malkara'ya 4 Mahalle iken gelen pay 767.902,00 Türk Lirasıydı. 6 yıl sonra yani 2019 yılında Ağustos ayında İller Bankasından gelen pay 1.224.365,00 Türk Lirası oldu.  6 yılda İller Bankası tahakkuk payımız %59 oranında artış göstermiştir. 2014 yılında bir adet çöp konteynerinin maliyeti 350,00 Türk Lirası iken, bugün 1.110,00 Türk Lirası civarında. Yine 2014 yılında parke taş m² maliyeti yaklaşık 8,00 Türk Lirası iken, bugün m² 24,00 Türk lirası gibi ortalama bir maliyetlerle parke taş alabiliyoruz. Parke taş maliyetinde %300'e yakın bir artış olmuştur.

Zamanında 4 Mahalleye Hizmet Eden Personel Sayısıyla 77 Mahalleye Hizmet Etme Gayreti İçerisindeyiz!

Personel sayımız büyükşehir olmadan önce 4 mahalle için 102 memur, 1 sözleşmeli, 61 daimi işçi, 162 şirket personeli iken toplam 326 personel ile Malkara'ya hizmet ediyormuş. Büyükşehir olduktan sonra 77 mahalleye, 70 memur, 7 sözleşmeli personel, 76 daimi işçi, 180 şirket personeli yaklaşık 330 kişi ile hizmet etmekteyiz. Hizmet eden arkadaşlarımızın yaklaşık 10 tanesi de devletin farklı kurumlarında yardımcı olmak amacıyla maaşını Malkara Belediyesi’nden alarak hizmet etmeye, hemşehrilerimizin yaşamını kolaylaştırmaya çalışıyorlar. İller Bankasından gelen tahakkuk tutarımız %59 artış gösterirken, bugün maliyetlerimiz son 6 yılda yaklaşık %300'e yönelik artış göstermiş.

Belediyemizin hizmet alanına 2013 yılında baktığımızda 7.215 hektar olan, 4 mahalle bulunan, 26.000 nüfusa hizmet ediyordu. Büyükşehir olduktan sonra 114.900 hektar hizmet alanımız, 77 mahalle ve 53.000 hemşehrimize, 4 mahalleye hizmet eden personel sayımızla Malkara’mıza hizmet etme gayreti içerisindeyiz.

Malkara’nın Ekonomisinin Temelini Oluşturan Tarım Ve Hayvancılıkta Şuan Durum Ne?

2018 yılının ilk çeyreğinde mazot 5.12 Türk Lirasıymış. Bugün 6.50 Türk lirasının üzerinde. Son 1 yılda yaklaşık %27 oranında akaryakıt fiyatlarında artış var.

Ayçiçek tohumunun 2018 – 2019 yılları arasında değerlendirdiğimizde artış yine %28 civarında, fakat ayçiçeği satışında yani çiftçimizin ürününü satışını değerlendirdiğimizde %1’lik düşüş olduğunu görüyoruz.

 Yine asgari ücretteki artış 2014 yılında 810,71 Türk lirası, 2018 yılında 1.603,12 Tür Lirası, 2019 yılında 2.020,90 Türk Lirası. Yani asgari ücret 2018’den, 2019 yılına girerken %27 oranında artmış. 2014’ten, 2019 gelirken de %240 - %250 yani iki buçuk kat gibi bir fiyatlandırma artışı görüyoruz. Bu bizim gelirlerimiz açısından, işçilik açısından önemli hem de çiftçinin kaybı asgari ücretlinin kazancı kadar olmamış. Bizim temel ekonomik taşımız tarım ve hayvancılık adında yapılan üretim. Yine Malkara’nın son 4 yıldır Haziran aylarında yapılan süt üretimi 2016 yılında 8.559 ton, 2017 yılında 8.439 ton, 2018 yılında 8.194 ton, 2019 yılında ise 7.765 ton. Yaklaşık %7 oranında bir üretim kaybımız var. Malkara, hayvancılık adına Tekirdağ üretiminin hemen hemen yarısını karşılayan bir bölge. Sonuç olarak bu verilerin bize yansıması tüm tahsilat oranlarımızın düşüşünü gösteriyor. Malkara Belediyesi’nin 2014 yılında %75 tahsilat oranı var. Vergi gelirlerinden 2015 yılında %81 oranında tahsilat olmuş. Bu 2019 yılına kadar tahsilatta %63’e kadar düşmüş. Ciddi anlamda tahsilat sıkıntımız var.  Bunun sebebi hemşehrilerimizin yaşadığı ekonomik zorluklar. Yine Malkara Belediyesi’nin tahsilatta başarısız olduğunu varsayalım. Vergi dairesinin tahsilat oranı 2015 yılında %67 oranında bir tahsilatla başlıyor. Her yıl aşağı düşerek 2019 yılının ilk dokuz ayında %51’e kadar tahsilat düşüşü var. Yani hem belediye tahsil edemiyor, hem de vergi dairesi tahakkukunu tahsil edemiyor. Bu tabloların açıkça gösterdiği şu bugün tarım ve hayvancılık adına üretimle geçinen Malkara’da ciddi bir ekonomik kayıp var.  Hem belediye anlamında yaptığımız işlerde hizmet ederken bir iş yaparken zorlanıyoruz, hem de tüm şehrimizde yaşayan 53.000 hemşehrimiz yaptığı işlerde devlete vergisini ödemekte ciddi anlamda sıkıntı çekiyor. Bu rakamların ortaya koyduğu tablo bu.

Bizler Klasik Belediyecilik Anlayışı Sergilemiyoruz

Günlük genel işleri yaparken bir taraftan da yaşadığımız şehrin ekonomik yapısını düzeltecek adımları hızla atmaya çalışıyoruz. Bu yüzden stratejik planın görüşüldüğü belediye meclisinin Malkara’da olması Tekirdağ Büyükşehir Meclisi’nin Malkara’da olması bizler için ayrı bir anlam taşıyor. Umuyorum ki Stratejik Planın Malkara’da gerçekleşmesi hem büyükşehir belediye başkanımız hem de meclis üyelerimizin nezninde yatırım planında bir ayrıcalık sağlar. Çünkü gerçekten bu ayrıcalığa ihtiyacımızın olduğunu en kolay anlatma yöntemi son beş yılda gerçekleşen rakamlar. Bu rakamlar belediyenin ve devletin değişik kurumlarından aldığımız resmi rakamlardır. Tüm devlet kurumları ve Malkara’da yaşayan 53.000 hemşehrimiz hayatını idame ettirirken farklı zorluklar yaşıyoruz. Bizler yeni nesil belediyecilik anlayışı ile şehrimizin sosyal yapısını, alt yapısını, üst yapısını, yeşil alanlarını, spor alanlarını bunun gibi sayabileceğimiz birçok alanda hizmet etmeye gayret ediyoruz.  Referandumu, genel seçimi, yerel seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimi derken 7 seçim yaşadık.

7 seçim noktasında siyasilerin bir biriyle yaptığı mücadele sonucunda her halde bu tablolar, bu rakamlar unutuldu ki bu iş ne yazık ki bu hale geldi. Bizim bundan sonraki süreçte önümüzde seçimsiz 4,5 yıl gibi bir zaman var. Bizim bundan sonraki süreçte siyasi kaygılarımızı bir kenara bırakıp elimizin tersi ile bütün siyasi kaygılarımızı ve geleceğe dair yaptığımız siyasi hesapları bir kenara itip hemşehrilerimizin ekonomik sorunları başta olmak üzere tüm sorunlarına çare bulmak zorundayız. Çünkü bizler iktidarıyla muhalefetiyle elli üç bin Malkaralı hemşehrimiz için bir milyonun üzerinde Tekirdağlı hemşehrilerimiz için bir yol gösterici görevi üstleniyoruz. Bu yüzden bizim en büyük yükümlülüğümüz, en büyük sorumluluğumuz hemşehrilerimizin bu ihtiyaçlarına cevap verebilmektir. Eğer hemşehrilerimizi tekrar üretim yaparken para kazanıp mutlu olan hale getirirsek ben inanıyorum ki vergi dairesinin de Malkara Belediyesi'nin de tahsilat oranları yükselecektir. İller Bankası'ndan bize gelen tahakkuklar artacak ve bizde daha huzurlu ortamlarda hemşehrilerimizin sorunlarına cevap vermek mücadelesinde olacağız.

Kanun Koyuculara Sesleniyorum Bu Adaletsizliği Düzeltin

Büyükşehir yasası uygulanırken paylaşım ne yazık ki adaletsiz bir şekilde yapıldı. Bizim yanı başımızda Keşan ilçesi var. Yüz ölçümü bizim ilçemizin onda biri kadar. Nüfusu altmış üç bin. Bizim nüfusumuzdan %20 fazla. Keşan Belediyesinin İller Bankası payı Malkara Belediyesinin yaklaşık üç katı kadar. Çünkü Keşan Büyükşehir Belediyesine bağlı bir belediye değil. Bu adaletsiz dağıtılan vergi gelirlerinin nüfus ve yüz ölçümü orantısında büyük bir adaletsizlik var. Vergi gelirleri dağıtılırken %90'ı nüfus %10'u yüz ölçümüne göre dağıtılıyor. Fakat yüz ölçümü birçok hizmette ciddi maliyetler getiriyor. Bizim ilçemizde iki hizmet noktası arasındaki mesafe yaklaşık 90 km. Benim isteğim bir an önce bu adaletsizliğin giderilmesidir.

Önümüzde ki dönemlerde yapacağımız yatırım planlarında emeğini alın teriyle karıştırıp, ekmeğini topraktan çıkaran Malkaralı hemşehrilerimin mutlu olacağı yatırımları Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizden bekliyoruz.

Ordumuz ciddi bir harekâta başladı. Umuyorum ki Mehmetçiğimizin ayağına taş değmeden, burnu kanamadan bu operasyonu başarıyla tamamlarız.

Bizlere ev sahipliği yaptığı için Malkara Ticaret Borsası Yönetimine teşekkür ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.

Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul’un konuşmasının ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısında gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.

 

Haber Kaynak: Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü